Neo-Domesticity Performance Art Festival

The Festival

The Neo-Domesticity Performance Art Festival is a 100 hour happening showcasing 35 immersive performances at the hybrid-domestic sphere of Glasshouse in Brooklyn. The festival features original works by mid-career and emerging performance artists across disciplines, including theater, dance, literature, and visual art, spread throughout the gallery space of Glasshouse in Brooklyn, which celebrates in 2017 its 10th season.

Taking place in a domestic environment, the festival aims at the intimate/intimidating experience of home. Works take varied time/space forms: some performances are durational and stretch in time and space or share a room with other performances; others are limited in time or confined to a small cell; while others are allowed to wander around the house, or create micro-environments of their own (by curating their own performance works). The program strives to create a dynamic landscape that fulfills contradicting features of the domestic sphere: nomadic and static, exhibitionist and intimate, public and private, host and guest, etc.

The term NEO DOMESTICITY was coined by artist Lital Dotan in 2013 alongside a manifesto that described Glasshouse and several other art spaces in Brooklyn. It refers to a form of performance that is rooted in the daily life of the artist and becomes a hub for the performance community, bypassing the mediation of established art institutions. NEO DOMESTICITY art centers re-define the domestic settings and allow the artists to engage directly with their audiences and explore mechanisms of sustainable practices – rather than “out of the ordinary” singular acts. These performance acts undermine the private/public dichotomy and question gendered artistic hierarchies as well as economic and political interests that keep performance works away from museums and galleries.

Dotan’s survey ‘A Performance Ecology In NY’ was published by TAR Magazine in 2015.

Glasshouse is the art-life-lab of artist Lital Dotan & photographer Eyal Perry, hosting artistic practices that are based on immersive performance & participatory art in the domestic sphere. Founded in 2007 and operating in Brooklyn since 2012 Glasshouse hosts performances, exhibitions, residency program and festivals, all dedicated to promote deeper understanding of performative practices and discourse.

Performance Schedule

Wednesday, June 21

Beginning 6pm–‘Unsee’ by H.A.M + Ntilit
(3h) | ‘Ulysses’ by Simla Civelek (15h+)| ‘Cake Table’ by Miguel Olivares (edible installation) 

Beginning 9pm– Chasm‘ by Rebecca Patek (9h) | ‘OLVIDO: of things past and the future present’ by Hector Canonge (3h) | ‘UNTITLED (the purification bath)’ by Michael Freeman (3h)

Thursday, June 22

Beginning 9am– ‘Hangers 101’ by Marie Christine Katz (12h)

Beginning 12pm– ‘At Her Feet’ by Rae Goodwin (6h) | ‘Dr. Mira’ by Mira Treatman (3h)

Beginning 6pm– ‘The Linden Cycle’ by Ethan Primason, Roxy Gordon, Nick Nazmi & Dexter Dine (3h) | ‘Black+Decker’ by Leah Aron (6h) |  ‘Comfort Able’ by Barbara Ann Michaels  (3h)

Beginning 9pm– ‘725’ by Miao Jiaxin (3h) | ‘Cavern’ by Camila Caneque (3h) | ‘Tyranny’ by Jill McDermid (3h)

Friday, June 23, 2017

Beginning 12am– ‘Constant Vigilance/Our Social Eye(s)’ by Panoply Performance Laboratory- Kaia Gilje, Anaïs Maviel, Lorene Bouboushian, Brian McCorkle, and Esther Neff (12h)

Beginning 12pm– ‘Hot Consumer Trash’ by Andrew Braddock, Alex Chellet, Raquel Mavecq, Antonio Ramos, Isa Frost and Alex Romania (3h)

Beginning 3pm– Experimental music show organized by Lathan Hardy (3h) | ‘The Push and Pull of Proximity’ by Django Voris (3h)

Beginning 6pm– ‘The Substance of Heaven’ by Veronica Pena (6h) |‘Self, Exhibition’ by Scears Lee (24h) 

Saturday, June 24, 2017

Beginning 12pm– ‘Foreclosure’ by Joseph Ravens (3h)

Beginning 6pm– Homage to Carolee Schneemann: Mia Schachter (3h)| Arantxa Araujo (3h) | Siw Laurent (3h) | Suzan D. Polat (3h)

Beginning 9pm– Silent House Party with Dj Django Voris (3h)

Sunday, June 25, 2017

Beginning 12am– Performance To A Sleeping Audience by Lital Dotan (6h)

Beginning 6am– ‘Morgenstund hat Gold Im Mund’ A Dawn Performance by Sindy Butz (3h)

Beginning 9am– Movement performance workshop by Stacy Lynn Smithabout:blankREPORT THIS AD

Beginning 12pm– ‘Dr. Mira’ by Mira Treatman | ‘Day In the Life of A Cyborg Monkey’ by Alizarin & Kai | Felix Morello

Beginning 3pm– ‘Post Wor(l)ds’ Literary performance organized by Hanan Elstein

Beginning 6pm– ‘Baking Bobby’ by Anya Liftig (3h)| ‘Widow’ by Jil Guyon (3h)| ‘Undone’ by Katya Grokhovsky (3h)

Closing act– Cleaning The House

THE NEO DOMESTICITY MANIFESTO:

Applied utopia; Cleaning the house is an artistic practice; art and life sustainability = durationality.

Sustaining our life = sustaining our art; Art should be experienced at place that allows staying.

This is a (flux) community generation; Not your bourgeoisie dream; Our home is not a fortress.

We value our independence; No prizes for life= no prizes for art.

Neo Domesticity is a laboratory; We collect empiric truths; No mediators.

Neo Domesticities is (in) movement; Temporary-Autonomous-Zone; A repeated duet of private and public; Time based dynamic interiors.

We avoid encounters with real/estate authorities; Genuine Hospital/ity; Hosting is an artistic practice.

Have some soup

-The above is a manifesto created for the first ‘Neo Domesticity Roundtable’ hosted in 2013 at Glasshouse-

Glasshouse is the art-life-lab of artists Lital Dotan & Eyal Perry, hosting artistic practices that are based on performance, participation and time based art in the domestic sphere; dedicated to promote deeper understanding of performative practices and discourse. Glasshouse is liquid. Have some soup.

SHARE
Previous articleBRENDAN MURPHY
Next articleMiami Curator Kimberly Drew